InnoSquad - Logo Blog

De “bescherm je idee in een enveloppe” mythe.

Al vele decennia gaat het verhaal de ronde dat er eenvoudige methode is om bepaalde rechten te kunnen claimen op een idee.
De methode die hiervoor geadviseerd wordt is de volgende:

 • Schrijf je idee zo gedetailleerd mogelijk op een stuk briefpapier en stop deze papieren vervolgens in een enveloppe.
 • Verzend deze enveloppe aan jezelf geadresseerde enveloppe via PostNL naar je eigen woonadres.

Na ontvangst heb je een enveloppe in handen met jouw idee. De afgestempelde postzegel is dan de dagstempeling waarmee je aan kunt tonen dat het idee op datum afstempeling al van jou is. Tenminste, zo wordt beweerd.

Het idee is dat je nu een document hebt waarmee je bij opening van de enveloppe kunt bewijzen dat het omschreven idee door jou bedacht is voor of op de datum waarop de enveloppe is afgestempeld.

Het klinkt plausibel maar bij nadere bestudering zijn er nogal wat gaten te schieten in deze vorm van ‚bescherming’.
Om duidelijk te maken waarom bescherming op deze manier weinig zinvol is eerst een korte uitleg over octrooien.

In de octrooiwereld zijn er twee principes waar je rekening mee moet houden als het gaat om de datum waarop bescherming van je idee in kan gaan.

Principe 1: het first to file principe.

Dit houdt in dat de persoon die als eerste een octrooi indient ook degene is die het recht op een octrooi kan verkrijgen.

Principe 2: het first to invent principe

Dit houdt in dat degene die aan kan tonen het eerste aan de slag te zijn gegaan met de uitwerking van een vinding het recht op octrooi kan laten gelden.
In Europa kun je alleen patent verkrijgen als je de eerste bent die de aanvraag indient. In de VS geldt het first to invent principe. *
Daar kan iemand anders patent aanvragen maar als jij aan kunt tonen dat je eerder was kun je alsnog in het gelijk gesteld worden als je conflicten krijgt met de indiener.

 

Wat betekent dit voor de aan jezelf verzonden enveloppe?
Zoals je hebt gezien heb je in Europa sowieso al niets aan een enveloppe met daarin een beschrijving van een vinding doordat in Europa het first to file principe van toepassing is. Wil je een (technisch) idee voor de Europese markt vastleggen, dien dan zo snel mogelijk een patenaanvraag in.
Voor de Amerikaanse markt heb je misschien nog een kans.

Er is een maar, los van octrooivoorwaarden is er een nog veel belangrijkere reden waarom een brief verstuurd aan jezelf op geen enkele manier enige rechtsgeldigheid aan de inhoud kan worden ontleend. Niemand stelt bij verzending immers vast of de enveloppe daadwerkelijk dichtgeplakt was toen deze op de bus gedaan werd. Dat argument zal bij elke opening van de enveloppe worden aangehaald. Geen enkele partij zal zomaar akkoord gaan met de inhoud van de enveloppe.

Om aan te tonen hoe eenvoudig het is om een enveloppe open te versturen volgt hier een kleine fotoreportage.

 

De dichtgeplakte enveloppe voor verzending.

 

 

enveloppe bij het het PostNL agentschap.

 

De geopende enveloppe met verzendbewijs. Zoals je kunt zien is de gomlaag ongebruikt.
Dichtplakken van de enveloppe met nieuwe inhoud is daardoor mogelijk.

 

 

Het lijkt mij dat ik met deze actie nu voldoende aangetoond heb dat bescherming middels een aan jezelf verstuurde enveloppe een verre van waterdichte manier is. Zoals ik laat zien is het eenvoudig de enveloppe met dagstempeling op een later moment van inhoud te voorzien en vervolgens dicht te plakken.

 

Wat mij betreft “myth busted”.

 

* Aanvulling
De Verenigde Staten stappen over naar een “first to file system” met ingang van 16 maart 2013.
Zie de volgende links:

USPTO Publishes Proposed Rules Governing First-Inventor-to-File
Wikipedia: first to file and first to invent

4 Responses to “De “bescherm je idee in een enveloppe” mythe.”

 1. Frans

  28th januari 2013

  Beste Nico,

  en hoe zit het dan met een brief aan de belastingdienst? Is dit ook een busted myth?

 2. admin

  28th januari 2013

  Hallo Frans,

  Met de brief naar de belastingdienst bedoel je denk ik de optie om documenten van een dagstempel te voorzien.

  De mogelijkheid om documenten te deponeren bij de belastingdienst is enige tijd geleden komen te vervallen.
  Daar is nu het zogenaamde i-depot.nl voor in de plaats gekomen.
  Het i-depot is een digitale variant van deponering van stukken bij de belastingdienst.

  Zie de site boip.int voor meer info over het i-depot.

 3. De Waakhond van Den Haag

  23rd mei 2013

  Een patent aanvragen is behoorlijk prijzig heb ik begrepen. De “bescherm je idee in een enveloppe”kan je op een andere – manier oplossen.
  De eerste is werken met getuigenverklaringen en toegevoegde legitimatiebewijzen die je bij je houdt en een andere is een envelop met inhoud deponeren bij een notaris die de daarbij behorende verklaringen opstelt. Als je een beetje uitvinder bent, kan je meerdere uitvindingen op deze wijze beschermen. Maar het beschermen van je uitvinding is überhaupt niet makkelijk. Het schijnt dat als je al een kleine wijziging in de oorspronkelijke uitvinding doet, dat je uitvinding dan minder beschermd is. Pantenten moeten ook beschermd worden en dat kost geld, waardoor grotere organisiaties belangrijke uitvindingen eerder kunnen claimen én beschermen.

  • admin

   23rd mei 2013

   Het is mij in het geheel niet duidelijk wat je bedoelt met “de eerste is werken met getuigenverklaringen en toegevoegde legitimatiebewijzen die je bij je houdt en een andere is een envelop met inhoud deponeren bij een notaris die de daarbij behorende verklaringen opstelt. Als je een beetje uitvinder bent, kan je meerdere uitvindingen op deze wijze beschermen.”

   Ik zie namelijk niet op welke wijze dit je uitvinding zou beschermen zoals een octrooi dat wel doet.

   Het lijkt erop dat je doelt op het geheimhouden van de vinding aan wie je deze hebt geopenbaard. Daarvoor wordt een geheimhoudingsverklaring gebruikt.
   Dit is echter niet te vergelijken met een octrooi, het enige wat je ermee bereikt is dat je kunt bewijzen aan wie je jouw vinding hebt geopenbaard op welk moment.

   Als een andere uitvinder toevallig op hetzelfde idee komt en dat wel vastlegt door het te octrooieren dan heb jij het nakijken.